Hvor kan du stå på langrenn i Tromsø?

Ideer, beskrivelser og busser

Hvis du ikke har prøvd langrennsski før, kan du bli med på Tromsø Outdoors Guided cross country ski trip - beginner ski course.

Etter turen vil du være i stand til å øve og utforske Tromsøs skiløyper på egen hånd.

Hvis du ønsker å stå på ski på egen hånd husk at skiløypene er lettere enn dyp nysnø.

skisporet.no finner du kart over skiløyper og informasjon om løypene, bla. når de sist var preparert (i dager og timer). De fleste skiløypene våre er opplyst om kvelden (såkalte lysløyper).

Det er relativt lett å finne fram til løypene, og vi er alltid klar for å hjelpe deg å planlegge turen din på Tromsø Outdoor.

For en lett tur, anbefaler vi å følge skiløypene på Tromsøya, Kvaløya eller i Tromsdalen, ta buss 40 til toppen av Tromsøya, buss 42 til kvaløya eller buss 26 til Tromsdalen. I skiløypene finner du løyper som passer både for nybegynnere og litt mer erfarne skigåere.

Det er også en mulighet å kjøre med bil til skiløypene.

For en lengre tur, anbefaler vi å gå på ski fra Snarbyeidet tilbake til Tromsø.

Turen er 35 km og det tar normalt 1 til 3 dager på ski om vinteren. Løypene blir preparert fra våren av når det er mer dagslys. Det er en relativt trygg rute. På stien finner du fire DNT hytter. Du kan også velge å bare gå deler av turen. Klikk her for informasjon om ruten. Det går buss fra Tromsø til Oldervik som stopper på Snarbyeidet. Avgangene finner du på tromskortet.no.

Du kan også ta buss til Straumsbukta sør på Kvaløya og gå på ski tilbake mot Tromsø så langt du kommer - hele løypa er 60 km lang.

For en mer utfordrende flerdagers tur, må du mer innlands. Ruten Kilpis - Dividalen er verdt å vurdere, samme med:

 • Galggojauri (Skibotndalen, grenser til Finland)
 • Treriks (Der Sverige, Norge og Finland møtes)
 • Golda
 • Gappo
 • Rosta
 • Øvre Rostajavri
 • Dærta
 • Dividal
 • Vouma
 • Gaskas
 • Innset

Mer detaljerte turbeskrivelser:

Tromsøya (Lett, moderat og utfordrende parter av løypa)

Skiløypene er belyst fra nord til sørspissen på øya. Vi anbefaler nybegynnere å starte ved Charlottenlund og gå på ski til Prestvannet. Dette er vår favorittløype, spesielt når du kan se nordlyset fra innsjøen. Det er også mulig å gå fra den ene enden av øya til den andre.

Buss 28 eller 40 til Prestvannet, det er mulig å se skiløypen fra busstoppet. Der kan du også ta bussen tilbake til sentrum.

Det går også buss 20, 21, 24, 26 og 34 fra universitetet (UiT) tilbake til sentrum. Du kan gå fra løypen, gjennom universitetet og til busstoppet.

Tromsdalen (Moderat)

Skiløypen er formet som et 8-tall gjennom dalen, Husk å få med deg begge sirklene.

Ta en pause i Tromsø Lavvoen, den ligger 2 km inn på nordsiden av elven i idyllisk skog. Lavvoen er åpen for alle og der finner du sitteplass, bålplass og toalett.

Buss 20 og 24: Havnegata H1 - Båthavna. Følg veien langs elva (ikke over Rød-brua) til Tromsø Camping, forbi TUIL og til parkeringsplassen - der finner du skiløypa.

Skitur langs kysten på Kvaløya, med utsikt over Tromsøya og Håkøya (Utfordrende)

Buss 40: Fr Langes Gate F1 – Kvaløysletta Terminal (første stopp etter brua). Følg hovedveien østover og ta første vei til venstre, Slettbakken. Følg den smale veien opp bakken til du kommer til skiløypa.

Buss 42: Sjøgata S3 - Kvaløysletta Terminal (første stopp etter brua).

Rundtur (2 timer): Følg skiløypa østover til løypa tar en u-sving og går nedover til en parkeringsplass. Gå ned til hovedvegen, Eidvegn, snu vest og ta buss 42 fra Storelv Snuplass tilbake til sentrum.

Bussavganger finner du på tromskortet.no

Obs: Lysene i løypa blir skrudd av ved midnatt på Tromsøya, og på Kvaløya og i Tromsdalen 23:30.

Håper du får en fin tur og last gjerne opp bilder på Tromsø Outdoors Facebook-side!

Similar articles

No items found.