Å tenne bål i Norge

Hva du bør huske når du tenner bål i Norge

Å tenne bål er en flott aktivitet som gir både varme og skaper en koselig opplevelse i naturen, men det er noen ting vi bør tenke på i forbindelse med bålfyring.

Å tenne bål i skog og utmark er forbudt mellom 15. april og 15. september, men lov på steder som i vannkanten og på godkjente bålplasser, der brannfaren er liten. Er det ekstrem tørke, er det også forbudt å grille eller bruke gassbrenner og stormkjøkken. Husk at du er juridisk ansvarlig for at ilden ikke sprer seg og for at den er helt slukket før du går

Slik lager du et brannsikkert bål:

  1. Vær sikker på at det er lov å tenne bål der du er - sjekk skogbrannfaren i vær kommune/område på yr.no.
  2. Bygg på bålet der vinden ikke er for sterk. Finn et brannsikkert underlag. Det beste er å bygge bålet på sand med steiner rundt. Mose og torv er ikke spesielt gunstig underlag, her kan glør og varme bli liggende over mye lengere tid. Befinner du deg ved strandkanten skal du være forsiktig med å plassere bål eller engangsgrill på svaberget. – Fjellet kan sprekke opp eller misfarges, det er ikke spesielt pent for dem som kommer etter deg. Husk alltid å spørre deg selv om det er greit å sette opp et bål her eller om du risikerer å gjøre skade på naturen.
  3. Ta gjerne med deg øks og kanskje en tursag i sekken. Det gjør det enklere å sanke inn ved til bålet. Husk vann til å slokke bålet med, minst 1.5 liter. Bålet må brenne helt ut eller slukkes med rikelige mengder vann. En spade kan også være lurt å ha med.
  4. Legg kubber i bunnen, deretter et nytt lag med kubber på tvers av dette og et tredje lag på toppen, slik at kubbene utgjør en firkantet, stabil konstruksjon. Legg fliser og annet tørt materiale, som for eksempel tørrgran, på toppen.
  5. Tenn på fra toppen med fyrstikk. Når konstruksjonen er luftig nok vil det tørre falle ned i det fuktige og selv det våteste materialet vil ta fyr. Da kan du nyte bålet i flere timer.
  6. Når bålet er påtent, hiv den brukte fyrstikken i bålet.
  7. Aldri gå fra åpen ild.
    ‍‍
  8. Sørg for at bålet er ordentlig slukket før du går. Bruk vann, og rot rundt i restene med en spade. Bålplassen skal være kald før du forlater den. Hvis den er for varm til åta på, er den for varm til å forlate.
  9. Husk også å ta med deg søppel og rydde ordentlig opp etter deg.

I tilfelle skogbrann:

Ved brann må du ringe brannvesenet på nødnummer 110. Prøv så å slukke, men ikke sett deg selv i fare.

Alltid tenk over hvordan du kan ferdes hensynsfullt i naturen. Ha en fin og trygg tur!

Kilder:
Norsk Friluftsliv - https://www.norskfriluftsliv.no/respektfull-rasting/

Visit Norway - https://www.visitnorway.com/plan-your-trip/travel-tips-a-z/right-of-access/

Yr.no om skogbrannfare i forskjellige områder: https://www.yr.no/spesialvarsel/skogbrannfare.html?spr=eng

Similar articles

No items found.