Språk Språk
Eivind Gagnat

Sykkel på Senja

Et minikontinent

Da verdenseliten i 2015 deltok i sykkelrittet Arctic Race of Norway, ble Senja vist fram for fjernsynsseere verden over. Sommeren 2016 er imidlertid freden tilbake på Senja, og denne mangfoldige øya kan oppdages i ro og mak. Den beste måten å gjøre det på, er å sykle. 

Et minikontinent

Senja, Norges nest største øy, har et janusansikt; rå, vill og utemmet på yttersiden, og smilende, blid og vennlig på innsiden. Øya er bare knapt 4 ganger større enn Oslo, men er som et minikontinent med en forreven fjellkjede langs yttersiden, sin egen skjærgård, elver og vann. Innbyggertallet ligger under 10 000, mange nok til å få seg en hyggelig prat titt og ofte, men det blir aldri noen trengsel.

Lettere enn man skulle tro

Man skulle tro det var en hard jobb å sykle på en så berglendt og fjellrik øy som Senja. Glem imidlertid ikke at veiene går mellom bosettingene, og bosettingene ligger ved sjøen. Noen tunge bakker er det, men det meste går noen meter fra fjæra. Trafikken her ute er heller beskjeden, for det meste har man de smale, svingete veiene for seg selv. Tunnelene kan synes skremmende, men med lykt går det fint.  I august 2015 tråkket det internasjonale sykkelrittet Arctic Race of Norway Senja rundt, og Senja nådde ut til millioner av fjernsynsseere

Langs yttersida

Yttersida av Senja er røff og forreven, og veiene svinger seg ut og inn av de korte fjordene.  Fiskeværet Husøy er en fin avstikker over en liten fjellovergang, og fra toppen ser man ned på den lille øya hvor hustakene ligger tett i tett omgitt av hav og ville fjell. Et selvsagt stopp er på den finkornede, hvite sandstranda i Ersfjorden. Fra svabergene på Tungenesset er det flott utsikt til Okshornan, en karakteristisk fjellformasjon av spisse klippefjell som har blitt til Senjas signatur. En lett avstikker fører til Bøvær, hvor den kritthvite korallsanda innbyr til et friskt og høyst kortvarig bad med utsikt. Kråkeslottet er et galleri innredet i en gammel brygge her ute. Senjatrollet, verdens største troll, er en lekepark for barn, men alle faller for den humørfylte formidlingen av folketru på kysten.

Nasjonal turistvei

En av landets 18 nasjonale turistveier går langs yttersiden av Senja. Her har Vegvesenet komplettert de vakre naturinntrykkene med utsiktspunkter og rasteplasser med god design. Magasuget høyt over Bergsfjorden er et selvskrevet selfiepunkt, mens rampa på Tungenesset gjør det lett å komme ned til svabergene med den vide havutsikten mot Okshornan. Selv toalettene  har fått en arkitektonisk utforming, Gulldassen i Ersfjorden og Milliondassen på Tungenesset gir trengselsvisittene et anstrøk av stil.

Fiskevær

Bosettingene på yttersida av Senja kan synes søvning og sommerlate for den jevne sommerturist. Det er fordi sommeren er lavsesong her ute. Lofotfisket foregår nå i stadig større grad utenfor Senja, så vinteren er travel. Senjahopen og Husøy er viktige fiskevær som eksporterer torsk for hundrevis av millioner. Torsken og Mefjordvær er imidlertid gamle fiskevær hvor det ikke lenger er så mye aktivitet, og her ånder det søvnig idyll og gammel kystkultur.

Kulturminner

Torsken kirke er en beskjeden, rødmalt trekirke fra 1784, men det har nok stått en kirke her siden 1400-tallet, siden det både finnes en madonnafigur fra 1400-tallet og et krusifiks fra rundt 1500. Begge er laget i Lübeck, og vitner om at fisken var en viktig handelsvare da også. Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås, virket her på 1960-tallet. Hamn i Senja er derimot gammel industrihistorie. Her var det et nikkelverk på 1880-tallet, og i 1882 ble Europas og kanskje verdens første vannkraftverk åpnet her.

Variasjon

Er baken mør, men kroppen ellers i fin form, kan man jo gjøre andre ting. Det finnes flere merkede stier i området, og da av den korte, brutale varianten med en bratt oppstigning belønnet med vedstrakt utsikt over store deler av Troms-kysten og Vesterålen. Sukkertoppen ved Hamn og Husfjellet ved Skaland er kanskje mest kjent, og aller finest blir det om du går opp i midnattssol.  I Straumen ved Hamn i Senja kan du ligge i tørrdrakt og la deg flyte med strømmen.  Fra Hamn kan du padle ut til de 98 øyene i Bergsfjorden og dra opp kajakken på din egen strand.  Fiskebåter leies også ut, og det beste er å trekke storsei og koke den i sjøvann på stranda i midnattssola.

Skog og åker

En av etappene går tvers over Senja. Etter noen bratte bakker opp mot fjellovergangen i Svandalen, går det jevn nedover gjennom frodig, grønn bjørkeskog. Utsikten er en helt annen enn på yttersiden, med blinkende vann og elver og fjerne fjelltopper. På gode dager ser man helt inn til de 1400 meter høye Istindan i Indre Troms.

Lett å bestille

Om du befinner deg i området, er det lett å sykle på Senja helt uorganisert. Det finnes en god del overnatting på campingplasser, rorbuanlegg og gjestehus. Både på Finnsnes på fastlandet og i Mefjordvær og Hamn på yttersiden finnes det gode spisesteder og mulighet for et lite glass. Enklere etablissementer for en kaffekopp og en brødskive finnes også. Ønsker du litt mer fasong på turen, er det lettest å bestille Norske Bygdeopplevelsers sykkelpakke. Da sykler du på egenhånd fra Tromsø mot Sommarøy for første overnatting, videre over til Senja med overnattinger i Mefjordvær og Hamn i Senja før du sykler tvers over Senja til Finnsnes for siste overnatting og hurtigbåt til Tromsø. Senja er også en viktig del av den stadig mer populære sykkelruta Tromsø-Svolvær, som også inkluderer Vesterålen og Lofoten. Alle disse turene inkluderer bagasjetransport og forhåndsbestilte overnattinger. Mer informasjon finnes på www.norske-bygdeopplevelser.no  og www.arcticcycling.no  

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk